Wednesday, 4 February 2015

Dapur orang bujang : Egg Muffin with Shrimp & cheese

Haa.. jangan ingat aku malas masuk dapur tau.. Sejak berdiet Atkins ni.. kena la gigih masak kan. So, kali ni aku cuba buat egg muffin yang LULUS dari pakar Atkin (geng2 phd pemakanan dalam group FB Atkins).. my 1st trial.. Not bad tau... meh hakak share resepi:

Bahan-bahan:
♥ Bawang merah 2 ulas
♥ Bawang putih 1 ulas
♥ Cauliflower (aku cincang halus)
♥ Udang (dibuang kulit)
♥ Spices : black pepper, oregano, basil, paprika (yg ni ikot selera korang la nak letak ke tak)
♥ Garam secukup rasa
* semua bahan kat atas uols masak dulu tau.. buat ala2 half cook pun x per sebab sat lagi nak bakar...
♥ Telur 4 biji (pukul sehingga sebati. jgn lupe letak a pinch of salt)
♥ Mayonis (aku gune Kewpie sebab lulus Atkins)
♥ Daun sup/bawang untuk bagi sedap sket aroma nya
♥ Mozzarella cheese & Cheddar cheese

Cara masak:
Masuk kan telur dalam loyang tu... then masuk kan bahan2 yg uols dah goreng half cook.
Letak daun sup kat atas sket..
Panas kan oven dulu.. then bakar dengan suhu 160 dengan api atas bawah dalam tempoh 15 - 20 minit. Bila dah nampak cam nak masak, tabur mozzarella & cheddar cheese. Nak bagi leleh, letak la banyak sket cheese tu... then bakar balik for 5 minutes..
Bila dah masak, letak mayonis kat atas.... then boleh ngap panas2....
Simple kan... kan.. kan.. hehehe...



Ini la rupanya bila dah siap.. gebu tau!!


No comments:

Post a Comment